PERFORMANCE

Mikołaj Sobczak und Nicholas Grafia

FREITAG, 14. JUNI 2019, 20:00 UHR

PERFORMANCE

Nicholas Grafia und Mikołaj Sobczak: It’s 10PM. Do You know where your children are?

In “It’s 10PM. Do You know where your children are?” schildern Nicholas Grafia und Mikołaj Sobczak anhand unterschiedlicher Textfragmente wie Nachrichten, Abschiedsbriefe, Familiengespräche, Erinnerungen sowie Forschungsergebnisse und Statistiken sowohl das soziale Umfeld als auch psychologische Entwicklungen von POC (und) LGBTQ.

Grafia und Sobczak verflechten dabei individuelle Familiengeschichten indem sie generationsübergreifende und persönliche Dynamiken, Eltern-Kind-Beziehungen sowie Emotionen wie Liebe, Hass, Verlangen und Bedauern verhandeln. Die mittels Choreografie und Kostümen kreierten Figuren erinnern an aus Folklore, mündlicher Überlieferung, Film und Kunstgeschichte bekannte Charaktere und fokussieren sich dabei auf persönliche Erzählungen über verschiedenste öffentliche und intime Situationen des sozialen Widerstandes.

Teilweise wiederholende Erzählungen bilden den Kern der Handlung und werden von zwei „Satelliten“ vermittelt, die von den Performern repräsentiert werden.

The performance “It’s 10PM. Do You know where your children are?” by Nicholas Grafia and Mikołaj Sobczak consists of  a collage of texts like news, goodbye letters, family conversations, memories, as well as statistics and research finds on POC (and) LGBTQ individuals’ social environment and psychological developments.
Within the performance, stories of different families are being intertwined. Intergenerational and personal dynamics, tension between parent figures and their designated offspring, as well as notions of love, hate, desire and regret are negotiated within the duration of the action.

The choreography and costumes used in the performance are furthermore inspired by images of figures, known from folklore, oral tradition, film and art history. The focus here lies on narrations and images depicting characters that fought in various public and intimate settings of social resistance. The narratives in the performance circulate and partly loop, building the core of the action and are being mediated by two “satellites”, represented by the performers.

Die Ausstellung wird unterstützt von: